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UMR 1065 Santé et Agroécologie du Vignoble

Patrice Rey

Patrice Rey
Ecologie microbienne, lutte biologique

tel : (33) 05 57 12 26 36
mel : patrice.rey@inra.fr / patrice.rey@agro-bordeaux.fr

Biography

Patrice Rey has been, since 2007, Professor in Plant Protection at Bordeaux Sciences Agro (France). He had been Scientific Director of BSA (2011-2015) and is Deputy director of the “Vineyard Health and Agrocology” research unit INRA/BSA since 2007. In France, besides being a member of ANSES, devoted to “Plant-beneficial micro- and macro-organisms”, and AFPP, devoted to « Plant protection », he is a member of Scientific Committees in various agricultural sectors: viticulture, horticulture, fruit/vegetables. At international level, he is involved in the Vine Protection sub-commission of the International Organization of Vine and Wine (OIV). Since 2013, he has been a co-leader of the « Microbial Ecology » Working Group, COST FA 1303. He is holder of the Industrial Chair “GTDfree” (2016-2020), funded by ANR and Maison Hennessy (LVMH group), dedicated to the control of grapevine trunk diseases.

Keywords

agroecological plant protection, biocontrol, microbial ecology, cultural practices, grapevine trunk diseases.

International collaborations

  • Dr Baumgartner K. et Dr Travadon R., USDA-ARS, University of California, Davis, USA
  • Dr Compant S., Austrian Institute of Technology (AIT), Austria.
  • Dr François Halleen., ARC Infruitec-Nietvoorbij, University Stellenbosch, South Africa
  • Dr Luque J., Institut Research & Technology food and Agriculture (IRTA), Spain.
  • Dr Montealegre J., Universidad de Chile, Chile
  • Dr Sadfi Zouaoui N. et Dr Ben Ghnaya Chakroun A., Université El Manar Tunis, Tunisia

Publications

  • Bruez E, Vallance J, Gerbore J, Lecomte P, Da Costa J.P., Guerin-Dubrana L and Rey P. 2014. Analyses of the temporal dynamics of fungal communities colonizing the healthy wood tissues of esca leaf-symptomatic and asymptomatic vines. Plos One, 9(5) e95928
  • Gerbore J, Vallance J, Yacoub A, Delmotte F, Grizard D, Regnault-Roger C and Rey P. 2014. Characterization of Pythium oligandrum populations that colonise rhizosphere of vines from the Bordeaux region. FEMS Microbiology Ecology, 90(1), 153-167
  • Bruez E, Haidar R, Tidjani Alou M, Vallance J, Bertsch C, Mazet F, Fermaud M, Deschamps A, Guerin-Dubrana L, Compant S, Rey P. 2015. Bacteria in a woody fungal disease: characterization of bacterial communities in wood tissues of esca-foliar symptomatic and asymptomatic grapevines. Frontiers in Microbiology, 6:1137
  • Travadon R., Lecomte P., Diarra B., Lawrence D.P., Renault D., Ojeda H., Rey P., Baumgartner K. 2016. Grapevine pruning systems and cultivars influence the diversity of wood-colonizing fungi. Fungal Ecology, 24, 82-93
  • Yacoub A, Gerbore J, Magnin N, Haidar R, Compant S, Rey P. 2017. Transcriptional analysis of the interaction between the oomycete biocontrol agent, Pythium oligandrum, and the roots of Vitis vinifera L. Biological Control (DOI:10.1016/j.biocontrol.2017.02.007)

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Voir aussi

Version française

Parcours

Patrice Rey a été recruté en tant que Professeur en Protection des Végétaux en septembre 2007 à l’ENITA de Bordeaux (actuellement Bordeaux Sciences Agro). Au sein de l’UMR SAVE il développe des projets dont les objectifs sont d’étudier : (i) la composition et le fonctionnement du complexe d’espèces microbiennes associé au développement des maladies du bois (MDB) de la vigne, principalement l’esca, (ii) la protection induite par certains micro-organismes (oomycète, bactéries) contre les MDB. Il est directeur adjoint de l’UMR SAVE depuis septembre 2007. Au niveau de Bordeaux Sciences Agro, il est actuellement directeur scientifique de cet établissement. Il est membre des Conseils Scientifiques et Techniques de l’ASTREDHOR, de l’IFV, du CTIFL et du CES : "Micro- et macro-organismes utilisés en traitement des cultures" de l’ANSES. Il est co-animateur du working group « microbial ecology » du COST « Sustainable control of grapevine trunk diseases ».

Thématiques de recherche

  • Ecologie microbienne des champignons et bactéries colonisant les végétaux.
  • Etude des relations plante/agent pathogène/micro-organisme potentiellement protecteur du végétal.
  • Gestion d’oomycète et de bactéries antagonistes pour lutter contre les pathologies affectant la vigne, certaines plantes horticoles (e.g. lavande) et légumes (e.g. tomate).

Collaborations

  • Dr Baumgartner K. et Dr Travadon R., USDA-ARS, University of California, Davis, USA
  • Dr Compant S., Austrian Institute of Technology (AIT), Autriche.
  • Dr Luque J., Institut Research & Technology food and Agriculture (IRTA), Espagne.
  • Dr Montealegre J., Universidad de Chile, Chili.
  • Dr Sadfi Zouaoui N. et Dr Ben Ghnaya Chakroun A., Université El Manar Tunis, Tunisie